Skip to content

Zambesc pentru ca sunt fericit, sau sunt fericit pentru ca zambesc?

  • by

In mod obisnuit, credem ca totul incepe in interior. Ca am un anumit gand, ma simt intr-un anume fel, iar acest lucru se citeste apoi pe fata mea si in limbajul corpului meu.

Este adevarat, limbajul trupului comunica limbajul interior. Sunt fericita, deci zambesc si rad. Sunt trist, stau ghemuit intr-un colt. Sunt invingator, sar in sus cu bratele in aer!

Dar exista si legatura inversa.

Cercetarile din psihologie – unele dintre ele mentionate de Amy Cuddy, psiholog social si profesor la Harvard Business School, in video de la TED – arata ca un zambet, chiar mimat, poate determina o stare mai pozitiva. Ca adoptarea unei posturi de putere si incredere – cum ar fi cea asezat pe scaun, lasat pe spate, cu mainile incrucisate la ceafa, sau cea ridicat, cu picioarele usor desfacute si mainile in sold – chiar ne trezeste increderea in noi.

O postura increzatoare determina chiar modificari fiziologice, la nivel hormonal, afectand hormonii asociati cu puterea, cu statutul de mascul alpha si cu pozitiile de conducere, respectiv crescand nivelul testosteronului si scazand nivelul cortizolului.

In multe situatii de viata stresante, un examen, o intalnire importanta, un interviu sau o prezentare in fata unui public numeros, avem nevoie sa crestem nivelul de incredere in noi, in cunostintele, abilitatile si resursele noastre.

Pentru a te lasa coplesit de frica, de anxietate, de neincredere, evita si pozitiile corporale asociate: nu sta cocosat, ghemuit, nu incrucisa bratele sau picioarele, ci gaseste un loc ferit de privirile celorlalti si exerseaza pentru 2 minute o postura increzatoare si puternica, inainte de evenimentul pentru care te pregatesti.

In general, cand ai o dispozitie proasta si nu stii cum sa iesi din ea, simpla schimbare a pozitiei corpului, indreptarea spatelui, ridicarea barbiei, afisarea unui zambet, poate produce o schimbare la nivelul starii emotionale. O parte din beneficiile practicarii unui sport se leaga si de activarea organismului, de ritmul sustinut, de posturile abordate.

O astfel de pozitie corporala ofera pur si simplu o prezenta buna, entuziasm, pasiune, incredere, autenticitate, ne simtim confortabil in a arata cine suntem, cum suntem, si ne afisam convingatori in fata celorlalti.

Asa cum concluzioneaza si Amy Cuddy, nu este vorba de a fi un impostor, ci de a exersa cat mai des o astfel de postura si de atitudine, pana cand devii cu adevarat o persoana mai puternica si mai increzatoare. Si capabila sa exprime cat mai deplin ceea ce este.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *