Skip to content

Multe nuante de gri

  • by

(Nu, nu este vorba despre analiza unui roman cunoscut.)

Ci despre a nu privi lucrurile in alb si negru. O persoana ca buna sau rea. Prieten sau dusman. Destept sau incompetent. Punct.

In munca mea, particip des la proiecte in mediul organizational, in cadrul carora evaluez competentele profesionale ale angajatilor actuali sau potentiali din diferite companii.

Si ceea ce descopar in fiecare profil de personalitate, in fiecare sesiune de evaluare si in fiecare interviu, este complexitatea naturii umane si multiplele ei nuante. Combinatii clasice sau neobisnuite, o varietate infinita de feluri de a fi.

Doamna C. are o ambitie debordanta si o implicare deosebita in dezvoltarea carierei. Nu se lasa batuta cu niciun pret si reuseste sa realizeze aproape tot ce isi propune. Este o perfectionista! Pana acum, si ea si compania sunt foarte multumite.

Dar dezavantajele?

Foarte greu de multumit, are o atitudine deosebit de critica fata de ceilalti si probleme in a delega responsabilitati. Oamenii din subordine apeleaza la ea pentru orice solutie, pentru ca stiu ca oricum ideile ei vor fi mai bune.

Nu este niciodata cu adevarat multumita de ea insasi si, desigur, nimic nu este de ajuns.

Domnul T. este cam retras si inchis in el. Prefera sa interactioneze cu oamenii prin intermediul mijloacelor tehnologice, fie telefon sau email. Nu face niciodata prezentari in fata mai multor persoane. Are nevoie de mult timp de gandire pentru a lua o decizie si ii este foarte teama de schimbari si lucruri noi.

Dar avantajele?

Este singurul din echipa sa care vede mici detalii, aparent nesemnificative, dar care, printr-un efect de bulgare, se pot transforma in pericole si amenintari reale. Deciziile lui sunt rationale si bine argumentate, aproape intotdeauna are cifre care sa ii sustina punctele de vedere. Intr-o discutie tehnica este extrem de greu de combatut. In plus, este loial companiei si extrem de muncitor.

Cele mai mari calitati ale noastre pot deveni, in functie de situatie si de cerinte, cele mai mari defecte. Si invers!

Uneori albul are puncte negre, si uneori in cel mai intunecat negru se ascund pete albe. Si multe nuante de gri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *