Skip to content

Copilul tău nu mănâncă? Fă un pas în spate!

  • by

Un articol scris pentru diversificare.ro

http://diversificare.ro/articole/2013/04/copilul-tau-nu-mananca-fa-un-pas-in-spate/

kid vegetables

Când bebelușul sau copilul nu mănâncă, este atât de ușor să ți se pară o tragedie!
Lucrurile din jur se îngustează și tot ce poți vedea este castronelul sau farfuria plină, aproape neatinse, și tot ce poți resimți este o stare de frustrare intensă, chiar deznădejde.

(…)

Vorbesc despre copii cu dezvoltare fizică normală, dar uneori cu toane și mofturi la masă care le pot aduce pe mămici în pragul disperării.

Dacă ți se întâmplă uneori și ție, amintește-ți aceste sugestii și întrebări:

Ia perpectivă, fă un pas în spate!
Nu a mâncat nimic la această masă. Dar pe parcursul întregii zile?
Astăzi nu a mâncat mai nimic. Dar în ansamblul săptămânii?
Săptămâna aceasta a fost bolnav, de exemplu, și a mâncat foarte puțin. Dar următoarea săptămână? Va mânca poate mai mult, când se va însănătoși și îi va crește apetitul.

Mai fă un pas în spate!
Ce vârstă are copilul meu? Mofturile alimentare sunt tipice acestei perioade? Începând cu
vârsta de 1 an, majoritatea copiilor sunt foarte pretențioși cu mâncarea: vor numai anumite feluri, aranjate eventual într-un anume mod, cu un anumit ritual de masă. Este o etapă normală, prin care trec majoritatea copiilor.

Ce nevoie sau dorință îmi transmite de fapt copilul?
Vrea mai multă putere de decizie sau independență? Vrea să ne jucăm mai mult, chiar și la masă? Vrea să îi schimb locul de masă?

Masa ca luptă pentru putere
Poți decide când dorm, când mă joc, cu ce mă îmbrac, dar numai eu pot alege să deschid gura! Poate copilul a simțit cât de important este pentru tine ca el să mănânce bine, și acum îți testează limitele. Din nou, o cale bună este să te relaxezi, să nu îl forțezi sau să nu te enervezi, chiar să devii mai puțin implicată pentru câteva zile şi să vezi ce se întâmplă.

(…)

Care este influența mea asupra situției?
Faptul că eu sunt prea îngrijorată și prea puțin relaxată se transmite și copilului? Aș putea să mă așez lângă el la masă, și să îmi văd mai mult de mâncarea mea? Sunt atentă să mă adaptez la nevoile lui schimbătoare?

În cadrul unui studiu realizat în Marea Britanie, 104 mame britanice cu copii între 3 și 6 ani au fost întrebate despre felul în care interacționau cu copiii lor în privința mâncării. Rezultatele au arătat că mamele care aveau copii mofturoși, înceți la masă sau cu probleme de alimentație tindeau să fie acelea care insistau mai mult asupra mesei. Pe de altă parte, a-i ghida pe copii cu blândețe și răbdare și a-i lăuda pare a fi o strategie mai bună, în special în privința încercării alimentelor noi.

Una din cele mai importante lecții pe care mi l-au oferit copiii mei este legată de perioade și deschimbare: 2-3 săptămâni avem o fixație pentru miez de pâine, fără coajă, apoi începe să vrea cu coajă!

Articolul integral aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *