Consiliere & dezvoltare personală

fork_in_the_roadConsilierea psihologică se adresează persoanelor care se confruntă cu o sursă de nefericire, neîmplinire, care manifestă un comportament dezadaptativ sau care simt o puternică dorinţă de schimbare, de maturizare și dezvoltare personală.

Poate fi vorba despre o situație de criză sau de impas existențial, de diverse probleme de ordin psihologic, de nevoia de sprijin în rezolvarea unor situații dificile de natură socială, profesională sau familială.

Consilierea tinde să fie orientată spre obținerea stării de bine, oferind o perspectivă diferită asupra situației și învățând noi modalități de a depăși în mod eficient problemele și provocările. Consilierea punea accentul pe dezvoltarea unor abilități sau resurse  personale adaptative, eficiente.

Consilierea poate ajuta în situații diverse, printre care:

  • autocunoaștere și dezvoltare personală, dezvoltarea creativității
  • apariția unor schimbări neașteptate sau deosebit de solicitante, față de care ne simțim nepregătiți, stresați și suprasolicitați, cum ar fi divorțul, pierderea unei persoane dragi sau a unui loc de muncă
  • existența unor dificultăţi de relaţionare sau de comunicare (în relația de cuplu, în relația cu copiii, în viața profesională)
  • dificultăţi în stabilirea și/sau menținerea unor relații, sentimente de singurătate
  • probleme legate de viața sexuală
  • lipsa încrederii în sine, timiditate, emoționalitate excesivă, anxietate
  • gestionarea reacțiile emoționale neconstructive, cum ar fi furia, predispoziție spre conflicte sau comportamentul pasiv-agresiv
  • comportamente dependente – alimentație, alcool, droguri, jocuri de noroc,  jocuri pe calculator etc.
  • luarea unei decizii importante – căsătorie, conceperea unui copil, separare/divorț, schimbări în carieră etc.

Prima sedință de consiliere

În prima sedință de consiliere, voi solicita informații despre tine și despre nevoile tale, și vom discuta despre modificările specifice pe care dorești să faci în viața ta.

Este posibil să completezi anumite formulare legate de sănătatea prezentă și trecută, fizică și emoțională. Este posibil să dureze câteva ședințe pentru ca eu să înțeleg pe deplin situația și preocupările tale și pentru a determina cea mai bună abordare.

Prima sesiune este și o oportunitate pentru tine de a mă cunoaște și de a simți dacă abordarea și personalitatea mea ți se potrivesc, ceea ce este foarte important pentru a lucra în continuare împreună. Vom discuta despre tipul de consiliere, obiective, durata și programul sesiunilor, durata consilierii etc.

Psihoterapia integrativă

Psihoterapia integrativă respectă și utilizează mai multe perspective asupra funcționării umane: psihodinamice, centrate pe client, behavioriste, cognitive, terapii de familie, Gestalt, somato-terapii, analiza tranzacțională etc.

Fiecare oferă o explicație parțială a comportamentului unei persoane și fiecare poate fi îmbunătățită atunci când este integrată cu alte aspecte ale abordării terapeutului. Scopul unui psihoterapii integrative este de a privi persoana în întregime, cu toate dimensiunile sale: cognitive, emoționale, comportamentale, biologice, spirituale, în contextul său de viață.

În timpul ședințelor de consiliere

De obicei, ședințele au loc o dată sau de două ori pe săptămână și durează 50 de minute, însă este posibil să modificăm împreună durata sau frecvența, de exemplu în cazul unei ședințe de cuplu.

În general te voi încuraja să vorbești despre gândurile, sentimentele tale și lucrurile care te frământă. Nu îți face griji dacă ți se pare greu să vorbești despre sentimentele tale, încrederea se construiește pe măsura trecerii timpului.

Uneori pot cere să faci anumite „teme pentru acasă” – activități de explorare sau de punere în practică a ceea ce ai învățat în timpul ședințelor.

În timp, a discuta despre preocupările tale poate ajuta la îmbunătățirea stării tale de spirit, poate schimba felul în care gândești și simți despre tine, și poate îmbunătăți capacitatea ta de a face față problemelor în general.

Confidențialitate

Toate discuțiile din timpul ședințelor și toate informațiile pe care mi le oferi sunt confidențiale.

Confidenţialitatea actului psihologic este protejată prin lege, excepție făcând doar situațiile care presupun o amenințare imediată la adresa siguranței clientului sau a altor persoane, sau când există o solicitare legală din partea unei autorități.

Durata și costul consilierii

Numărul și frecvența ședințelor de consiliere depinde de mai mulți factori, printre care: scopul consilierii, gradul de dificultate al situației specifice, gradul de stres cu care te confrunți, cât de mult problemele tale interferează cu viața de zi cu zi, sprijinul primit de la membrii familiei și alte persoane semnificative.

Consilierea poate dura doar câteva săptămâni, pentru a ajuta clientul să facă față unei situații pe termen scurt sau să rezolve un aspect punctual, sau poate dura mai multe luni, în cazul unor situații problematice mai dificile pe termen lung.

Pentru cei care urmăresc autocunoașterea și dezvoltarea, consilierea poate avea o durată mai mare, de la câteva luni la 1-2 ani, clientul și consilierul luând împreună decizia de a încheia ședințele.

Costul unei ședințe variază în funcție de durată și participare.

Pentru detalii despre ședințele de consiliere și psihoterapie sau pentru a programa o primă ședință, folosește datele din Contact.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s