Articol scris pentru diversificare.ro
http://diversificare.ro/articole/2013/04/e-bine-sa-oferim-recompense-pentru-mancare/
Fericite sunt acele mămici ai căror copii adoră legumele.
Broccoli, spanac, morcov crud, ardei gras… Dar mai sunt și aceia ca ai mei, pentru care tot ce e verde e oarecum ciudat și periculos, pentru care trebuie mereu inventate noi rețete și noi metode de convingere…
Există tot felul de sfaturi pentru rezolvarea acestei situații: le putem ascunde printre alte alimente,
se pot oferi primele, lăsând carnea și pastelepentru mai târziu, se pot adăuga o mulțime de condimente pentru aromă, ne putem exprima dragostea pentru broccoli în fața copiilor pentru a-l prezenta ca delicios. Și cum rămâne cu recompensele?
În general, psihologii (inclusiv eu) recomandă evitarea recompenselor pentru a încuraja un anumit comportament al copilului. Aceste recompense extrinseci, cum ar fi dulciurile, banii sau chiar lauda pot submina motivația intrinsecă a unui copil, de a face ceva care îi face plăcere pentru activitatea însăși.
Odată ce un copil este recompensat pentru a mânca anumite alimente, va fi mai puțin probabil ca el să mănânce aceste alimente de bună voie în momentul în care nu mai primește recompensa așteptată. Astfel, studiile au arătat că pericolul recompensării comportamentelor este foarte real atunci când este vorba despre activități de care copiii se bucură deja, cum ar fi cititul sau rezolvarea problemelor de matematică.
Dar este posibil ca recompensa pentru a mânca legume să fie mai eficientă. Când copilului deja nu îi plac legumele, nu există nicio motivație intrinsecă pe care o putem submina.
De fapt, un nou studiu realizat în 2010 de psihologul Lucy Cooke și colegii ei de la College University din Londra arată că, primind recompense, copiii nu doar mănâncă legume, ci chiar încep să le placă.
Articolul integral aici