Siguranța în relații: ce ne sfătuiesc experţii

Cercetările din domeniul psihologiei au relevat aspecte interesante în ceea ce priveşte ataşamentul. De fapt, nu este o veste recentă, tema ste intens studiată, dezbătută și analizată de aproape 50 de ani.

În general, s-a observat că partenerii siguri au o atitudine pozitivă faţă de ei înşişi şi o atitudine pozitivă faţă de ceilalţi. Ei se aşteaptă ca partenerii lor să fie iubitori şi receptivi şi tind să nu-şi facă griji cu privire la posibilitatea de respingere sau abandon. Se simt extrem de confortabil în intimitate şi apropiere, având şi o capacitate remarcabilă de a-şi exprima dorinţele şi nevoile.Pare ca un fel de super-putere nu? Să ne percepem atât pe noi cât şi pe alţii într-o lumină pozitivă şi să nu fim sensibili la remarcile negative ale unora sau altora? E clar că „S” de pe costumul lui Superman vine de la Sigur. El nu ar putea să-i ajute pe alţii fără a avea o perspectivă sigură asupra lumii!

12_01.jpg

În cartea Attached (Ataşat), Dr. Amir Levine și Rachel Heller oferă o perspectivă asupra gândurilor şi modelelor de comportament ale persoanelor cu stil de ataşament sigur. Înţelegerea modului în care funcţionează stilul de ataşament sigur, asigură o modalitate concretă de cercetare în această direcţie.

Autorii consideră că persoanele ataşate sigure au următoarele caracteristici:

  • Au o capacitate crescută de rezolvare a conflictelor pe cale amiabilă: în timpul unui conflict nu simt nevoia să acţioneze defensiv, să-şi rănească sau să-şi pedepsească partenerul, astfel având capacitatea de a preveni escaladarea situaţiei.
  • Sunt flexibile din punct de vedere mental: nu se simt ameninţate de critici. Sunt dispuse să-şi reconsidere poziţiile şi, dacă este necesar, să-şi revizuiască convingerile şi strategiile.
  • Comunică în mod eficient: se aşteaptă ca şi ceilalţi să fie înţelegători şi receptivi, în consecinţă exprimarea sentimentelor în mod liber şi cu acurateţe este ceva firesc.
  • Acţionează în mod direct: îşi doresc apropierea şi cred că şi ceilalţi doresc la fel, aşa că nu consideră necesar să meargă pe ocolite.
  • Se simt confortabil în ceea ce priveşte apropierea, nu sunt preocupate de limite: caută intimitate şi nu se tem că s-ar putea încurca. Pentru că nu sunt copleşite de teama de a fi desconsiderate (cum se întâmplă în cazul persoanelor anxioase) sau de necesitatea de a nu se implica (cum procedează persoanele cu comportament evitant), le este uşor să se bucure de apropiere, atât fizică cât şi emoţională.
  • Iartă cu uşurinţă: presupun că intenţiile partenerilor lor sunt bune si de aceea sunt înclinate să ierte în cazul în care partenerii greşesc cu ceva.
  • Consideră sexul şi intimitatea emoţională ca fiind acelaşi lucru: nu simt nevoia să le separe (pot căuta aproapiere emoţională şi sexuală în acelaşi timp).
  • Îşi tratează partenerii cu toată consideraţia: când partenerii au devenit o parte din cercul lor interior, îi tratează cu dragoste şi respect.
  • Sunt sigure pe puterea lor de a îmbunătăţi o relaţie: sunt încrezătoare în convingerile lor pozitive atât despre ele cât şi despre ceilalţi.
  • Se simt responsabile pentru bunăstarea partenerilor lor: se aşteaptă ca şi ceilalţi să fie receptivi şi iubitori faţă de ele şi astfel sunt receptive la nevoile altora.

Acceptarea şi utilizarea acestor orientări într-o relaţie necesită conştientizare şi un efort susţinut. Poate fi de un real ajutor psihoterapia individuală și desigur, cea de cuplu.

Din păcate procesul nu este uşor, dar s-a constatat în timp că, atunci când lucrurile se obţin cu uşurinţă, oamenii de multe ori nu le apreciază la justa lor valoare.

Pentru a dezvolta o relaţie de durată este necesar un proces de învăţare, de cunoaștere și de construcție.

Surse și resurse:

http://www.attachedthebook.com/about-the-book/

http://the-love-compass.com/2014/03/08/the-secure-attachment-style-what-we-can-learn-from-the-super-mates-of-relationships/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s