Pune și tu mâna pe…

Creioane! Carioci! Pensule! Andrele! Nisip! Șurubelnițe și clești! Scânduri și fire electrice! 

Când ai colorat ultima oară? A fost alături de copilul tău? Sau singur, pe ascuns?! Oricum, cu siguranță copilul din tine s-a bucurat de experiență.

20180218_174826819_iOS

Eu recunosc: seara trecută, animale de la Polul Nord. Cu atenție, aveam indicații precise (a se observa amestecul optim de gri și maro al focii). Norocul meu că a fost și mult alb, pentru că animalele de la Polul Nord nu sunt ținta intereselor mele.

E de înțeles dacă nici pentru tine. Dar există multe alte modele decorative, vegetație luxuriantă, mandale… Cărțile de colorat pentru adulți se bucură de o popularitate în creștere, pentru oricine vrea să se bucure de un moment de relaxare, deconectare și în același timp de concentrare și satisfacție.

Dacă nu colorezi, și mai bine! Există atât de multe și diverse activități cu care poți experimenta: gătit, lucru cu plastilină / lut / fimo / nisip, pictat, tricotat / croșetat, origami și alte decorațiuni din hârtie, sunt doar câteva foarte la îndemână.

În acest moment, are loc o adevărată întoarcere la valorile muncii manuale tradiționale, în același sens cu revenirea către slow-food și gătit acasă, mindfulness și meditație, conectare cu natura. Redescoperim înțelepciunea de a trăi, de data aceasta validată științific.

Iată doar câteva beneficii ale lucrului cu mâinile:

  1. Reduce stresul, anxietatea și depresia, este o modalitate eficientă de reglare emoțională
  2. Îmbunătățește capacitatea de concentrare și de rezolvare de probleme, menține creierul stimulat și activ, contribuind la prevenirea degradării cognitive
  3. Încurajează prezența și mindfulness – o adevărată meditație activă
  4. E pe lista de To do pentru fericire – în cel mai rău caz, oferă satisfacția lucrului bine făcut, început și finalizat, până la a atinge, în cel mai bun, o stare de fericire sau „flow”, cum o numește vestitul Csikszentmihalyi
  5. Susține creativitatea
  6. Îmbunătățește încredere în sine și autenticitatea, fiind un proces de exprimare și auto-dezvăluire
  7. Este la îndemână, relativ ușor de început, cu costuri mici, poți chiar economisi
  8. Nu presupune tehnologie sau ecrane, chiar ne ajută să ne vindecam de aceste dependențe
  9. Este (relativ) portabil
  10. Poate fi împărtășit, cu copiii, familia sau prietenii, până la a fi o experiență socială, a participa în cercuri sau … șezători!

Dacă nu ai făcut-o până acum, te invit să iei mult mai în serios toate aceste lucruri.  20171209_154636125_iOS

Pune mâna și fă ceva creativ! Caută până găsești ceea ce ți se potrivește.

Nu spun că vom ajunge cu toții să ne tricotăm propriile fulare și căciulițe asortate, să ne confecționăm singuri lămpile și mobila, parfumurile și cremele de față hidratante.

Dar cu siguranță am putea fi mai mulțumiți de noi înșine, de prezența și activitatea noastră, mai activi și implicați, mai bine-dispuși și mai prietenoși cu ceilalți, mai atenți cu obiectele din jur și mai puțin tentați spre consum inutil, mai respectuoși cu resursele și cu mediul. Nu în ultimul rând, mai aproape de sentimentul de productivitate și sens.

Spor și inspirație!

Surse și resurse:

https://edition.cnn.com/2014/03/25/health/brain-crafting-benefits/index.html

https://www.verywellfamily.com/adult-coloring-books-for-parents-3867116?utm_campaign=parent_tod&utm_medium=email&utm_source=cn_nl&utm_content=12240781&utm_term=

https://well.blogs.nytimes.com/2016/01/25/the-health-benefits-of-knitting/

Vezi la Medium.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s