8 semne care te avertizează că eşti cel mai mare duşman al propriei persoane

Oamenii au tendinţa să se învinovățească singuri, să spună despre ei înşişi lucruri pe care nu le-ar spune niciodată despre altcineva. Mulți gândesc despre propria persoană lucruri de genul:

„Sunt un idiot.”

„Trebuia sa fi ştiut mai bine.”

„Sunt un prost.”

„Nu vom fi niciodată împreună!”

„Oare ce-o fi fost în capul meu?”

Cu o astfel gândire, nu e de mirare că nu pot găsi fericirea pe care o caută!

Indiferent de succesul pe care îl au, de casele, maşinile de lux sau orice alte bunuri pe care le posedă, unele persoane nu încetează să se învinovățească, să-şi afecteze stima de sine şi să ridice bariere în calea spre o viaţă mai fericită. Ceea ce gândesc despre ei înşişi nu le-ar spune-o nici celor mai mari duşmani!

Obiceiurile sunt greu de schimbat, dar nu imposibil, indiferent de cât de adânc sunt înrădăcinate. Este posibil să te transformi din propriul tău duşman în cel mai bun prieten al tău.

În primul rând trebuie să fii capabil să recunoaşti următoarele semne de avertizare şi să te fereşti de ele!

Semn de avertizare # 1: Te comporţi ca un bully (agresor) cu tine însuţi.

Dacă te referi la propria persoană cu termeni ca „ratat” sau „nemernic” te vei obstrucţiona singur să găseşti resursele necesare să te ridici atunci când, din cauza problemelor, eşti căzut la pământ.

Consideraţiile negative despre propria persoană te transformă într-un sac de box uman, te trag în mod constant în jos chiar şi atunci când încerci să te ridici – TU fiind cel care loveşte!

Unii oameni, care niciodată nu s-ar gândi să-i agreseze pe ceilalţi, mai mult sau mai puţin voit se agresează singuri. Nu contează cum ai reacţionat într-un anumit context sau cât de rău ai greşit, nimeni nu merită să fie etichetat astfel. Stima de sine scăzută este un teren propice pentru auto-pedepsire şi reprezintă un mare semn de avertizare că eşti cel mai mare dusman al tău.

Semn de avertizare # 2: Îţi trăieşti viaţa blocat în trecut şi te gândeşti în permanenţă la greşelile pe care le-ai făcut.

Cei care petrec prea mult timp ruminând şi retrăind ziua de ieri, gândindu-se la alegerile şi comportamentele nefericite, sunt în imposibilitatea de a învăţa ceva de la ziua de ieri atâta timp cât ei încă trăiesc blocaţi în ea.

Blocarea în „de ce”, mai degrabă decât în „ce urmează” subminează respectul de sine şi speranţa de a face ca ziua de mâine să fie mai bună.

Privirile retrospective sunt utile doar pentru a face alegeri mai bune în prezent; dacă trăieşti gândindu-te tot timpul „cum ar fi fost dacă” te vei priva de bucuria trăirii prezentului.

Semn de avertizare # 3: Nu te poţi ierta pe tine şi pe alţii pentru că, privind retrospectiv, nu ai ştiut ceea ce acum pare evident.

Fiind neiertător şi ranchiunos – fie că este vorba de ceilalţi, de tine sau de viaţa însăşi, este un mod sigur de a te transforma în cel mai mare duşman al tău.
Dacă nu ai puterea de a renunţa la ceea ce nu poate fi schimbat sau controlat vei rămâne blocat în mânie şi amărăciune.
A fi iertător înseamnă a refuza să fii prizonier al trecutului. Avem de ales între a trăi cu amărăciunea în suflet sau a trăi mai bine.

Aşa cum a spus Buddha, „a fi furios este ca şi cum ai ţine în mână un cărbune fierbinte cu intenţia de a-l arunca în cineva; tu eşti cel care se va arde. ”

04_compassion.png

Semn de avertizare # 4: Alegi mai degrabă să judeci decât să manifeşti compasiune.

Dacă te judeci pe tine şi pe ceilalţi rămâi blocat într-un teritoriu al aşteptărilor fapt care îţi limitează puterea de a accepta ceea ce „este”.

Gândirea critică te face sa trăieşti într-o lume alb-negru etichetată cu „ar trebui” şi „nu ar trebui”, precum şi cu „doar dacă”.

Transformarea criticii în acceptare te face să devii mai flexibil şi mai plin de compasiune faţă de tine şi faţă de ceilalţi. Auto-compasiunea îţi poate schimba viaţa.

Semn de avertizare # 5: Îţi spui „trebuie să treci peste asta”, atunci când, cel mai bun lucru pe care îl poţi face, este să treci pur şi simplu.

Nu există niciun calendar pentru vindecare iar vindecarea nu poate fi grăbită.

Unele lucruri sunt prea dificile sau prea traumatice pentru a se putea trece vreodată cu adevărat peste ele.

Dacă eşti răbdător şi binevoitor cu tine însuţi, îţi oferi o marjă de manevră pentru a te vindeca şi a-ţi îmbunătăţi punctele vulnerabile.

Uneori, o cicatrice sau o pauză nu vindecă niciodată pe deplin, dar experienţa prin care am trecut ne poate face să devenim mai înţelepţi şi ne ajută să ne dezvoltăm capacitatea de empatie.

Semn de avertizare # 6: Te compari cu ceilalţi.

Cei care sunt cei mai înverşunaţi duşmani ai propriei persoane întotdeauna se gândesc că ceilalţi o duc mai bine, sunt mai bogaţi şi au mai mult succes.

În consecinţă, ei au întotdeauna tendinţa să se subestimeze.

Există mulţi oameni care îi invidiază pe ceilalţi pentru că îi consideră mai inteligenţi, mai arătoşi, mai populari, mai bogaţi şi pentru că ar avea copii mai inteligenţi.

Norocul altuia nu trebuie să te afecteze în niciun fel. Dacă vrei să te compari cu cineva, compară-te cu tine însuţi.

Semn de avertizare # 7: Ai tendinţa de a gândi pesimist.

Cei care nu dispun de rezerve de optimism au tendinţa de a gândi „nu pot” mai degrabă decât a gândi „pot”.

Ei se gândesc la ceea ce ar putea merge prost în loc să se gândească la ceea ce ar putea funcţiona şi îşi analizează limitele, mai degrabă decât posibilităţile.

Pesimismul provoacă anxietate care te ţine blocat în moduri de gândire repetitive.

Semn de avertizare # 8: Îţi lipseşte sentimentul de recunoştinţă, concentrându-te pe ceea ce nu ai, mai degrabă decât pe ceea ce faci.

Oamenii recunoscători sunt mai fericiţi. Ei sunt recunoscători pentru darurile primite de la viaţă, chiar dacă acestea sunt mai degrabă lămâi decât limonadă.

Oameni recunoscători îşi dau seama că nu există condiţii prealabile pentru a fi fericiţi cu excepţia proprii lor atitudini.

Cei care sunt cei mai înverşunaţi duşmani ai propriei persoane nu-şi dau seama că, chiar dacă lucrurile nu funcţionează, ei au resurse de a merge mai departe.

Dar tu?

Eşti cel mai mare duşman al propriei tale persoane?
Te regăseşti în vreunul din aceste 8 semne de avertizare?

Cu cât sunt mai multe semnele de avertizare cu care te identifici cu atât mai mult eşti împiedicat să duci o viaţă sănătoasă. Confruntându-te cu semnele de avertizare, vei deschide calea de a-ţi fi cu adevărat cel mai bun prieten.

 

Sursa:

https://www.guidedmind.com/blog/8-warning-signs-that-you-are-your-own-worst-enemy

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s