Copiii și efectul Batman

Costumele și costumarea, cu toate jocurile de rol implicate, fac parte din viața celor mici. Un costum înseamnă aventură, surpriză, frumusețe, posibilitatea de a avea puteri magice sau de a fi puternic, curajos, de a prelua caracteristicile personajului și uneori chiar de a le integra în propria personalitate.

Părinții, pe de altă parte, sunt poate sătui de șuvițele cu păr artificial, blond, de Elsa, sau capele de Batman și săbiile de pirați… Dar ce interesantă descoperire aduce studiul următor și cât de mult pare să îi ajute pe copii o capă de Batman să se stăpânească, să persevereze, să evite distragerile, să se concentreze.

GettyImages-508829450.jpg

Echipa de cercetare condusă de Rachel White and Emily Prager a recrutat 180 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani și le-au cerut să completeze niște teste legate de controlul mental, memorie și empatie.

Apoi, cercetătorii le-au cerut să realizeze timp de 10 minute o activitate plictisitoare, lentă, dar care se presupunea a fi importantă: să apese bara de spațiu ori de câte ori vedeau o imagine cu cașcaval sau să nu apese nimic când pe ecran apărea o pisică. Copiii au fost încurajați să continue sarcina, dar li s-a spus ca pot lua o pauza oricând vor și pot juca un joc pe un iPad din apropiere. Vă dați seama, aveau o tabletă la îndemână!

Aici devine interesant: unora dintre copii li s-a cerut înainte și în timpul sarcinii să reflecteze asupra modului în care se descurcă, întrebându-se: „Mă străduiesc?”. Alți copii au fost rugați să reflecteze din perspectiva unei terțe persoane, întrebându-se: „Se străduiește Gigel [numele copilului]?” Iar al treilea grup au fost puși în rolul Batman, în care li s-a cerut să-și imagineze că sunt fie Batman, Bob Constructorul, Rapunzel, sau Dora și să se întrebe: „Se străduiește Batman [sau oricare ar fi fost personajul]?”. Acești copii au primit și o mică piesă vestimentară potrivită rolului, de exemplu o capă de Batman. În timpul sarcinii, o dată pe minut se auzea o voce înregistrată punând întrebarea potrivită pentru condiția în care se afla fiecare copil [Mă străduiesc? sau Se străduiește Gigel? sau Se străduiește Batman?].

Aparent fără legătură cu scorurile la control mental, memorie sau empatie, cei aflați în rolul Batman au petrecut cel mai mult timp pe sarcină (aprox. 55% pentru cei de 6 ani, și aprox. 32% pentru cei de 4 ani). Copiii care se raportau la propria persoană au petrecut cel mai puțin timp în sarcină (aprox. 35% din timp pentru cei de 6 ani, puțin peste 20% pentru cei de 4 ani), iar cei care se raportau la persoana a treia s-au clasat la mijloc.

Rezultatele sugerează că a pretinde că este un personaj admirat îi ajută pe copiii mici să reziste la distragerea atenției, cel puțin în comparație cu celelalte condiții utilizate în acest experiment. White și echipa ei cred că acest lucru se datorează cel puțin parțial faptului că ajută la crearea unui sentiment de distanțare față de sarcină, ceea ce se știe că ajută oamenii să reziste distragerilor imediate și să prioritizeze obiectivele pe termen mai lung.

Problema este că sunt atât de multe alte aspecte ale condiției Batman care ar fi putut să ducă la beneficiile acestea! Printre ele, poate că rolul a făcut pur și simplu sarcina plictisitoare mai distractivă, sau poate copiii s-au identificat cu personajul și și-au asumat o parte din calitățile sale.

„Indiferent de originea beneficiilor [condiției Batman] văzute aici, este important de reținut că a pretinde să fie un personaj a avut efecte mari asupra perseverenței copiilor”, au spus cercetătorii. Acest studiu pare să indice „perseverența poate fi predată prin jocul de rol, o abilitate accesibilă chiar copiilor foarte mici”.

Un alt rezultat demn de subliniat, deși deloc surprinzator, este diferența foarte mare între copiii în vârstă de 6 ani față de cei de 4: primii au petrecut jumătate din timpul alocat, față de aproximativ un sfert cei din urmă. Dragi părinți, întotdeauna să ne raportăm la vârsta copilului și la etapa lui de dezvoltare. Și da, răbdarea dă roade. Uf.

Ne putem întreba și ca adulți: cum ar fi să purtăm o capă de Batman la birou?!

Poate nu ar avea chiar același efect, dar și noi putem folosi același truc: într-o situație dificilă întreabă-te ce ar face persoana admirată / mentorul /  eroul tău personal. Sau și mai bine, te poți întreba: Dacă eu aș fi …. (acest om/personaj mult admirat) cum aș reacționa, cum aș proceda? Mult succes… cu sau fără capă!

Și tot cu sau fără capă, m-aș bucura să îmi scrieți despre astfel de experiențe în secțiunea de comentarii 🙂

 

Sursa: https://digest.bps.org.uk/2017/10/05/pretending-to-be-batman-helps-kids-stay-on-task/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s