Postura de putere nu are putere

O cercetare foarte populară în ultimii ani a fost cea legată de poziția sau postura de putere și efectele acesteia. Care postură?! Cea în care ne așezăm cu încredere în picioare, cu spatele drept, mâinile bine înfipte în șold, picioarele ușor depărtate… o postură clasică de putere și dominare.elevennewstu

Prezentă la multe specii de animale… inclusiv creaturi umane. Principiu clasic, de a aborda o postură care să extindă corpul, să îl facă să pară mai mare, mai masiv, pentru intimidare și dominare, aducând și un sentiment de putere.

În 2010, Dana Carney și Amy Cuddy, două cercetătoare de la Universitatea Harvard, au susținut că folosirea unor astfel de posturi poate aduce oamenii mai aproape de succesul în viață, mai ales pentru cei „cronic lipsiți de putere datorită lipsei de resurse, rangului ierarhic scăzut sau apartenenței la un grup social cu putere redusă. „

Foto credit: Michigan State University

În iunie 2012, la TED, Amy Cuddy a adunat peste 42 de milioane de vizualizări susținând că „postura de putere” crește sentimentul de încredere, chiar și atunci când persoana nu se simte încrezătoare, și are impact asupra șanselor de succes, cum ar fi într-un interviu de angajare. Ceea că părea „too good to be true”, cum spun americanii, sau prea bun să fie adevărat. Sau prea rapid, uimitor și simplu.

Și iată că un nou val de studii științifice – 11 mai exact, număr deloc de neglijat – realizate sau coordonate de Joseph Cesario, cercetător la Universitatea de Stat din Michigan, sugerează că postura de putere nu are efectul de a vă îmbunătăți viața.

„Senzația de putere poate să dea o stare de bine, dar nu se traduce prin comportamente puternice sau eficiente”, a spus Cesario. „Aceste noi studii, cu un total mai mare de participanți decât aproape orice altă cercetarepe această temă, arată – în mod neechivoc – că posturile de putere nu au efecte asupra niciunei măsuri comportamentale sau cognitive”.

Din păcate, postura nu este totul, iar încrederea în sine nu apare doar prin magia unei posturi corectate. Totuși, modul în care îți ții corpul poate indica o condiție sau o stare, fizică și/sau psihologică, și în același timp are unele efecte, prin feedback invers. Psihoterapia somatică, gestalt-terapia, psihodrama, psihoterapia integrativă și altele, folosesc de ani buni posturile și schimbarea posturii ca tehnică de intervenție.

Deci ajută să expui o postură dreaptă și încrezătoare, te vei simți mai bine. Adaugă și alte ingrediente, și apoi va veni succesul.

 

Sursă: https://medicalxpress.com/news/2017-09-eleven-power-poses-dont.html

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s