Preferabil imperfect

Aparent vorbim despre o contradicţie. De altfel, mulţi oameni (persoanele care citesc acest articol sunt excluse) se confruntă cu tendinţe perfecţioniste, cu ideluri supra-omeneşti şi aşteptări plasate mult peste nivelul capului unui jucător profesionist de baschet.

Şi atunci mare atenţie la studiul de mai jos: în interacţiunea cu robotul NAO, oamenii l-au simpatizat mult mai mult şi chiar l-au considerat mai inteligent atunci când a comis şi greşeli (programate).

NAO robot.

Image credits Stephen Chin / Flickr.

În mod surprinzător (!), întâlnesc uneori în terapie astfel de clienţi care au pretenţia de la sine să fie perfecţi şi să nu comită erori, iar alături stă o teamă uriaşă şi de cele mai multe ori nejustificată legată de consecinţe, pedespe, catastrofe şi desigur, multă ruşine…

Una dintre recomandările pe care le fac unui astfel de client este tocmai să realizeze un experiment al greşelilor. Ca şi în cazul robotului NAO, te invit să îţi programezi câte o greşeală, două, în diferite momente şi situaţii.

E bine de început cu unele cât mai inofensive, chiar fără martori. De exemplu poţi prima dată să verşi jumătate de pahar cu apă pe jos, la tine acasă. Apoi te prefaci că te împiedici în faţa magazinului de la colţ… Şi până la urmă te duci la muncă purtând, eu ştiu, o bluză puţin pătată de sos. Bine, să nu ne pierdem cu totul controlul aici… o cămaşă necălcată?!

Încet-încet, devii tot mai îndrăzneţ, dar şi mai tolerant şi iubitor. Cu tine însuţi.

Şi ca în cazul robotului NAO, foarte posibil că şi cei din jur te vor plăcea mai mult şi chiar te vor considera mai inteligent.

Sursa: http://www.zmescience.com/science/robots-mistakes-more-likable/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+zmescience+%28ZME+Science%29

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s