Psihologia primaverii

_download

Ziua incepe sa creasca, natura inverzeste, pasarelele ciripesc, simtim lumina si caldura soarelui… si parca ne vine sa topaim de bucurie!

Aceasta febra a primaverii, aceasta schimbare a starii de spirit, nu este doar in imaginatia noastra. Primavara ne influenteaza in mai multe moduri, iar studiile stiintifice au relevat cateva dintre ele:

Petrecerea timpului in aer liber, cand afara este soare, a fost corelata cu cresterea bunei-dispozitii.

Un studiu realizat de catre Universitatea din Michigan in 2004 a stabilit ca oamenii care au petrecut cel putin 30 de minute afara, cand vremea era placuta – fie pe timp de iarna, facand o excursie in tari mai calde, fie profitand de o zi calda de primavara si mergand in parc – au avut dispozitii mai pozitive. Iar intr-o cercetare coroborata, in 2014, UM a constatat ca petrecerea timpului afara poate determina stare de spirit mai buna si reducerea stresului. Chiar daca vremea frumoasa nu este cel mai important factor impotriva stresului, ea are un impact psihologic pozitiv asupra populatiei in ansamblu.

Efectul nu este valabil in zilele cu caldura excesiva.

Legatura dintre vremea calda si starea de spirit este pozitiva pana la un punct. Studiul mentionat mai sus a remarcat si faptul ca atitudinea pozitiva pare sa se “ofileasca” in zilele toride de vara – idee sustinuta si de alte cercetari efectuate asupra schimbarilor climatice si starii de spirit. Desi avem parte de caldura si culori puternice, disconfortul puternic cauzat de caldură, posibila deshidratare si insolatie, pot avea o influenta negativa asupra starii de spirit sau comportamentului.

Suntem mai fericiti cand zilele sunt mai lungi.

Ora de vara poate insemna mai multa lumina, iar oamenii pur si simplu se simt mai bine in zilele mai lungi si atunci cand este mult soare.

Dar unii oameni sunt mai sensibili la depresie in lunile calde.

Desi tulburarea afectiva sezoniera este mult mai raspandita iarna, unii oameni sufera din cauza acesteia primavara si vara, fiind agravata de caldura excesiva si de umiditate.

Revenind la plusuri, vremea calda poate stimula creativitatea.

Studiul Universitatii din Michigan a mai constatat ca petrecerea timpului in aer liber, in zonele cu clima placuta, poate imbunatati memoria si poate extinde stilul cognitiv, ceea ce se leaga de aparitia unor ganduri mai creative. Se pare ca impactul este semnificativ.

Daca ai senzatia ca statul in parc sau in natura este o pierdere de timp, iata ca poate aduce atat de multe beneficii in plan psihologic, atat in ceea ce priveste dispozitia cat si in stimularea creativitatii.

Si nu uita: cel putin 30 de minute!

Surse:

http://www.ur.umich.edu/0405/Oct25_04/31.shtml

http://www.huffingtonpost.com/2015/04/13/warm-weather-mood_n_7056636.html?ir=Healthy%20Living&utm_campaign=042215&utm_medium=email&utm_source=Alert-healthy-living&utm_content=Photo&ncid=newsltushpmg00000003

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s