Te simți viu?

anais nin_

„Trăiești așa, adăpostit, într-o lume delicată, și crezi că trăiești. Apoi citești o carte… sau mergi într-o călătorie… și descoperi că nu trăiești, că ești în hibernare. Simptomele hibernării sunt ușor de detectat: în primul rând, neliniște. Al doilea simptom (când hibernarea devine periculoasă și ar putea degenera în moarte): absența plăcerii. Atâta tot. Pare o boală inofensivă. Monotonie, plictiseală, moarte. Milioane trăiesc așa (sau mor așa) fără să știe. Ei lucrează în birouri. Ei conduc o mașină. Ei merg la picnic cu familiile lor. Ei cresc copii. Și apoi are loc un tratament-șoc, o persoană, o carte, un cântec, care îi trezește și îi salvează de la moarte. Unii nu se trezesc niciodată.”

Nu am spus-o eu, ci Anais Nin. Eu am citit și m-am regăsit în acest pasaj.

M-am regăsit pe mine din trecut, uneori și din prezent, lăsându-mă prinsă în activități care nu îmi aduc cu adevărat bucurie, care nu sunt chiar atât de importante, pierzând din vedere lucruri și oameni față de care sunt cu adevărat eu însămi. Lăsând orele să curgă, cu gândul în altă parte. Alergând după timp, când de fapt fugeam de el.

M-am regăsit în cabinet, în fața atâtor oameni minunați, care se tem să își arate adevăratul chip. Care aleg să poarte uniforme croite de alții pentru ei, după tipare nepotrivite, prea strâmte și prea strâmbe. Oameni care se rușinează de ceea ce simt, care se ascund în fața familiei, prietenilor sau colegilor. Care suferă în tăcere și singurătate. Care se simt mici și șterși, dar sunt mari și strălucitori.

Uneori este un pas mic, un gest sau o aluzie, și lucrurile încep să se transforme sub ochii mei. Uneori este un salt de uriaș, când tot ce a fost pare atât de departe într-o clipă. Iar cel din fața mea își regăsește energia și implicarea, liniștea și sensul, capacitatea de a iubi și de a trăi. Nu pot decât să privesc cu uimire și să mă bucur să iau parte la frumoasele povești ale vieții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s