Rezultat socant: decat propriile ganduri, mai bine socuri electrice

_

Este un titlu cam… senzational :), dar este rezultatul unui studiu stiintific publicat luna trecuta, condus de Timothy Wilson, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia.

Se pare ca oamenii, in special barbatii, nu suporta sa stea singuri cu gandurile lor si chiar prefera durerea in locul propriilor ganduri.alone-time-school-of-life-1091506-TwoByOne Cercetatorii au vrut sa vada ce se intampla cand mintea este lasata intentionat fara un scop anume, cand oamenilor li se cere practic sa nu faca nimic, sa nu acorde atentie niciunui obiectiv.

Ei s-au gandit ca oamenii au un rezervor important de amintiri frumoase, de povesti si de imaginatie, pe care sa il foloseasca in astfel de momente, dar au descoperit ca pentru majoritatea subiectilor a fost o sarcina neplacuta si greu de realizat.

Cercetatorii au incercat diferite metode pentru a face sarcina de a fi mai usoara, inclusiv au incercat sa le dea timp dinainte pentru a se gandi la modul in care sa isi petreaca timpul de gandire. Dar nici cand au avut un plan de gandire, de exemplu sa isi planifice urmatoarea vacanta sau sa sa gandeasca la o persoana celebra si atractiva, participantii nu s-au putut bucura de timpul lor singuri. Cei care au participat la studiu de acasa au recunoscut de multe ori ca au trisat punand mana pe telefon sau pe o carte, si multi au raportat ca timpul de gandire intre 6 si 15 minute a fost neplacut.

Cand a fost clar ca oamenii prefera distragerea atentiei in fata timpului de gandire, cercetatorii au decis sa adauga o forma de distragere, si s-au intrebat daca ar prefera stimuli negativi in locul plictiselii. Atunci le-au dat acces la un dispozitiv care putea oferi un mic soc electric prin apasarea unui buton. Nu era un soc foarte puternic, avand o baterie de 9 volti, si nu ar fi crezut ca participantii si-ar administra socuri din proprie vointa.

Dar asa s-a intamplat! Cercetatorii au eliminat factorul curiozitate, oferind participantilor un soc de proba in prealabil. Chiar i-au intrebat cat de mult ar plati, avand la dispozitie o suma ipotetica de 5 dolari, pentru a preveni un alt soc. Cei mai multi au oferit un dolar ipotetic sau doi. Dar cand au fost lasati singuri in camera pentru o sesiune de gandire de 15 minute, participantii au prezentat un comportament socant. Unul dintre barbati (ale carui date au fost excluse din rezultatele studiului) s-a socat de 190 ori!

Majoritatea oamenilor si-au administrat o medie de sapte socuri. In timp ce doar 6 din cele 24 de femei si-au administrat socuri, 12 din cei 18 barbaati au facut acest lucru. Diferenta, considera autorii, ar putea fi atribuita faptului ca barbatii au nevoie mai mare de „senzatii” decat femeile. Cu alte cuvinte, majoritatea barbatilor sunt mai interesati decat femeile de obtinerea varietatii si stimularii, chiar daca nu inseamna a-si administra 190 de socuri electrice in 15 minute.

Jonathan Smallwood, profesor de psihologie la Universitatea din York, care nu a fost implicat in studiu, considera ca este important sa avem capacitatea de a ne decupla mental, de a ne gandi in moduri care nu sunt influentate de stimulii din jur. Capacitatea de reflectie este asociata cu o memorie de lucru mai mare si creativitate crescuta. Dar Smallwood nu a fost surprins de rezultatele studiului, intr-o lume in care avem sute de modalitati de a ne distrage atentia, iar a sta singur cu gandurile tale devine un lucru ciudat.

Studiul lui Wilson a avut un umar mic de participanti, cele 11 experimente folosind intre 40 si 100 de persoane fiecare, iar cercetarile ulterioare vor putea clarifica rezultatele.

 

Sunt convinsa ca distragerea atentiei poate fi un mod de reactie extrem de util in unele situatii, mai ales in cele dificile, permitandu-ne sa fugim de propriile ganduri, de propriile emotii, de propriile temeri, si sa functionam in viata de zi cu zi.

Dar fuga nu este un raspuns pe termen lung, si mai devreme sau mai tarziu ne vom reintalni. Mai bine mai devreme, sa le lasam sa ne prinda din urma, sa avem curajul sa le privim cat sunt inca mici si ne putem intelege, pentru ca mai tarziu pot creste mari si mai greu de gestionat.

Cateva intrebari, ca invitatie la timpul de gandire:

Ce forme de distragere a gandurilor folosesti? (internet / aplicatii, jocuri, mancare / bautura, filme / muzica tare, iesiri cu prietenii / vorbitul la telefon, etc)

• Cat de des stai singur/a cu gandurile si trairile tale? Cat timp le aloci?

• Cand ai putea sa iti acorzi timp de gandire (si simtire) in programul tau zilnic?

 

Surse: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/uov-dsi063014.php http://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/07/03/most-men-would-rather-shock-themselves-than-be-alone-with-their-thoughts/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s