Invatand de la moarte, despre viata

ID-10069944
Gandul la moarte ne produce tuturor o mare teama, un sentiment de disperare de multe ori, senzatia ca nu avem control si ca totul este efemer. Cum ar putea iesi ceva bun din asta, cum am putea invata ceva de la moarte si de la teama de moarte?

Unul dintre raspunsuri este sa ne mutam atentia asupra modului in care ne traim viata, asupra valorilor pe care le urmam, asupra modului in care ne purtam cu noi insine si cu cei din jur. Am gasit un astfel de raspuns la Victor Frankl, Stephen Covey sau Irvin Yalom, si nu in ultimul rand in schimbarile clientilor cu care lucrez in psihoterapie.

 

Ce fel de regrete au oamenii la sfarsitul vietii? Lucruri mai simple decat am crede.

Lucrand in asistenta medicala paliativa, Bronnie Ware a adunat multe astfel de povesti si a scris cartea „Top 5 Regrets of the Dying” (“Cele mai comune 5 regrete ale persoanelor aflate pe patul de moarte”). In rezumat, ele sunt:

1. Imi doresc sa fi avut curajul de a trai o viata conform principiilor mele, nu in functie de asteptarile celorlalti de la mine.

Cei mai multi aveau multe vise neimplinite si regretau ca nu le-au urmat.

2. As vrea sa nu fi muncit atât de mult.

Majoritatea barbatilor cu care a stat de vorba au regretat timpul pierdut alaturi de copiii si partenerele lor, petrecand foarte multe ore la locul de munca (fiind in varsta si facand parte din generatia in care ei asigurau principala sursa de venit familiei). Nimeni nu a regretat ca nu a muncit mai mult!

3. Imi doresc sa fi avut curajul sa imi exprim sentimentele.

De multe ori, oamenii nu spun ceea ce simt cu adevarat pentru a-i proteja pe altii, pastrand asupra lor mari poveri emotionale, amaraciune si resentimente.

4. Imi doresc sa fi pastrat legatura cu prietenii mei.

Multi oameni si-au amintit de vechi prieteni abia in ultimele saptamani de viata, cand nu i-au mai putut intotdeauna gasi. S-au lasat prinsi de problemele cotidiene si au lasat prieteniile importante sa se usuce, simtind mult dor si regrete profunde legate de acestea.

5. Imi doresc sa imi fi permis sa fiu mai fericit.

Multi si-au dat seama, retrospectiv, ca fericirea este o alegere. Ca au ramas blocati in vechi tipare si obiceiuri, din teama de schimbare si de ridicol. Nu in ultimul rand, si-ar fi dorit sa poata mai des sa rada din tot sufletul.

Sunt regrete pentru lucruri simple in viata. Vorbesc despre visele si sentimentele noastre, despre timpul cu familia, despre relatiile de prietenie, despre despre ras si bucuria momentului. Prea des ne lasam furati de realizari pe care nu le dorim cu adevarat, de vise ale altora, de dorinta de recunoastere si statut social, de indemnul de a acumula tot mai mult.

 

images (1)Pentru a veni mai aproape de viata pe care o doresti, te invit sa faci un exercitiu de imaginatie.

De altfel, este un exercitiu util in momentele de cumpana ale vietii, in momentele in care ai de luat decizii majore si nu iti poti da seama ce este cu adevarat important pentru tine.

Este descris de Stephen Covey in „The 7 Habits of Highly Effective People” („Eficienta in 7 trepte”), o carte pe care de altfel o recomand si care depaseste cu mult sfera de management sau business in care este de multe ori incadrata.

Ar fi bine sa iti rezervi in jur de 30 de minute pentru exercitiu, dar poate fi nevoie de mai mult. De asemenea, poate fi util sa iti notezi ideile si gandurile, precum si ceea ce simti pe masura ce il parcurgi.

 

Incepe cu sfarsitul…

Imagineaza-ti propria inmormantare, care va avea loc peste multi ani.

(Poti simti tristete si teama, dorinta de a evita aceasta imagine, este normal. E foarte posibil sa plangi. Dar daca vei merge mai departe cu exercitiul, sunt sigura ca vei avea multe de castigat.)

Ia-ti timp pentru a te gandi cine va fi acolo, si alege persoane din fiecare sfera a vietii tale: familie, partenerul si copiii, prieteni, colegi de la locul de munca, parteneri si colaboratori, oameni pe care i-ai cunoscut in diferite activitati si momente ale vietii tale.

Din toate aceste grupuri, va vorbi cel putin o persoana despre tine, imagineaza-ti ce ai vrea sa spuna.

Cine ai vrea sa spuna ca ai fost?

Ce fel de fiu/fiica, ce fel de sora/frate? Ce fel de partener, ce fel de parinte?

Cum ti-ai trait viata?

Care au fost principiile tale?

Ce impact ai avut asupra vietilor lor? Poate au invatat ceva de la tine?

20090719142859

Acesta este ghidul tau in viata, vorbeste despre cine esti si cine vrei sa fii, despre contributia pe care vrei sa o ai in viata. Este o suma a valorilor si principiilor tale, a prioritatilor pe care le ai de stabilit.

Incepand cu sfarsitul, intelegem mai bine unde suntem acum, care este directia si care sunt pasii pe care ii avem de facut. Este un sistem de referinta, o busola prin care putem fi conectati cu lucrurile care conteaza cu adevarat pentru noi.

In acest fel, moartea este o valoaroasa lectie despre viata.

 

 

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/feb/01/top-five-regrets-of-the-dying

http://www.elefant.ro/carti/business-economie/management-leadership/eficienta-in-vii-trepte-sau-un-abecedar-al-intelepciunii-editia-a-v-a-6845.html?gclid=CjwKEAjw8_idBRCExfC15My3owwSJACSDX_WGhCY2wtJ7s_gsnElYTJ6cR6yHSLU6z7UbR4GbjDR0xoCQJvw_wcB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s