Parinte (im)perfect

P1110595

Parintii de astazi traiesc intr-o lume a abundentei informatiei, unde pot afla de la A la Z care sunt posibilele solutii pentru educatia copiilor, pentru rezvolvarea diverselor probleme si pentru cresterea unor copii minunati.

Ma bucur foarte tare ca avem un astfel de acces, ca exista mii de carti si mii de site-uri despre copii, despre parenting, ca avem atatea comunitati active de parinti care impartasesc intamplari si sfaturi.

Sunt si 2 aspecte care ma ingrijoreaza:

  1. nu stiu cat din aceasta informatie ajunge efectiv la parintii care au cea mai mare nevoie de sfaturi si cursuri, de ajutor in a-si creste copiii, respectiv cei din categorii sociale defavorizate, cei din medii de viata dificile, cei cu probleme financiare grave, cu probleme de sanatate fizice sau psihice etc.
  2. parintii care sunt implicati in a deveni parinti mai buni de multe ori vor sa devina perfecti, ceea ce poate determina in sine destul de multe probleme.

La primul punct stiu cateva raspunsuri, stiu mai multe ONG-uri care actioneaza in acest sens si cunosc oameni dedicati care au astfel de vise. Ar fi minunat daca mai multa lume s-ar implica in astfel de proiecte, de tip parinti pentru parinti. In unul dintre ele sunt si eu implicata, si m-as bucura sa fie tot mai multi parinti care sa doreasca sa faciliteze programul: http://www.corporeanima.ro/programe/parinti/

In ceea ce priveste a doua idee, perfectiunea este o mare capcana!

Vedem cum astfel de parinti pot subscrie unor curente de opinie extremiste, unde detin adevarul absolut si se lupta cu inversunare impotriva oricarui alt punct de vedere, ceea ce starneste adevarate „razboaie intre mame”, in special in mediul online, cautand sa demonstreze ideologia superioara.

Sau pot deveni extrem de nesiguri in sinea lor, tematori si speriati de atatea teorii si tehnici, unele contradictorii si exclusiviste, speriati ca un gest sau o vorba poate crea o trauma adanca si ireparabila in copilul lor, care va necesita apoi sute de ore de terapie. Speriati ca nu sunt parinti suficient de buni!

 

Ei bine, sa nu uitam ca si parintii pot gresi uneori. Ca nu exista adevaruri absolute, care sa se aplice fiecarui copil, fiecarei familii si fiecarei situatii. Ca suntem diferiti si asta este minunat!

Avem nevoie de informatii si de sprijin, avem nevoie sa stam de vorba cu alti parinti pentru a constata ca suntem normali si ca li se intampla si altora :). Copiiii sunt o motivatie extraordinara pentru crestere si dezvoltare personala, si ei ne dau de multe ori cele mai importante lectii de viata.

Avem nevoie sa fim mai intelegatori cu noi insine, la fel cum vrem sa ne intelegem copiii. Sa ne impunem standarde realiste, nu perfectioniste. Sa ne judecam mai putin, pe noi insine, pe alti parinti si pe copiii nostri. Sa facem greseli pentru a invata din ele. Sa fim atenti la nevoile copilului si in acelasi timp la nevoile noastre.

Si tine minte: faptul ca vrei sa fii un parinte mai bun inseamna ca esti deja un parinte mai bun!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s