Stresul poate fi prietenul nostru

_

Cuvantul “stres” este in mod traditional asociat cu conotatii negative, atat prin prisma psihologiei sanatatii, cat si prin modul in care noi insine interpretam semnalele de la nivelul corpului.

Ce iti spui tie cand te simti stresat(a), cand incepi sa transpiri, cand respiri tot mai accelerat si cand simti cum inima ta bate cu putere? (tine minte ce ai raspuns)

In jurul nostru, abunda sintagme de tipul „lupta cu stresul”, „un mediu de lucru stresant”, „stresul si efectele lui nocive pentru sanatate”.

Dar desi mult timp a fost privit ca un dusman al sanatatii, noi cercetari realizate sugereaza ca impactul stresului depinde de modul in care il privim si de ceea ce credem despre el.

Pana la urma, stresul este un raspuns adaptat si de multe ori eficient al organismului la situatii dificile si provocatoare.

Iar situatiile in sine nu sunt in mod absolut stresante, fiind demonstrat ca oameni diferiti reactioneaza diferit la aceeasi stresori (factori care induc stresul). Daca o persoana simte transpiratie rece la gandul de a vorbi in public, o alta poate fi incantata si entuziasmata.

Prin reactia de stres, corpul nostru intelept ne ofera o modalitate de a raspunde mai eficient la provocarile cu care ne confruntam. Inima pompeaza mai mult sange pentru a ne pregati de actiune, creierul primeste mai mult oxigen pentru a sustine analiza si luarea deciziilor. In plus, asa cum arata psihologul Kelly McGonigal, oxitocina eliberata ne sustine spiritul social, tendinta de a cere ajutorul la nevoie sau de a impartasi cu ceilalti dificultatile prin care trecem, sau de a-i ajuta pe altii aflati in situatii grele.

Daca mai sus ai raspuns prin interpretari negative, data viitoare tine minte toate aceste informatii si gandeste-te la reactiile tale ca la o pregatire pentru reactie, pentru lupta, pentru a face fata.

Si pana la urma, intr-o perspectica existentiala, stresul si anxietatea ne arata ca avem nevoie sa luam decizii, sa actionam, sa stam de vorba cu cineva. Ca traim intr-o lume in schimbare, ca suntem curajosi, ca suntem in viata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s